Sibirsk kuldesjokk!

Da vi dro fra Finse utagerte Kenai mot en annen hannhund, og da jeg stoppet han, klarte han å rifte ompp min kjære K7 dunjakke. Akkurat der og da var jeg veldig klar for å sende hjem dyret.

Vi fortsatte opp mot Geiterygghytta, og la oss i telt ca 4 km før hytta. Om morgenen våknet vi til en kald vind fra nord. Etter 5 minutter med gåing måtte vi stoppe å pakke oss mer inn. Kenai fikk på dekken, og jeg maske og briller. Bakkene opp mot Kongshelleren var lange og tunge, på en allerede tung dag. Det blåste kuling, og var langt under 10 minus. Etter vi trodde vi så toppen 5 ganger dukket endelig Kongshellerhytta opp. Der var det en skoleklasse fra Sogndal FHS som også var på tur i kaldværet. Jeg fortsatte mot Iungsdalshytta men etter kun en og en halv time slo vi camp.

Der var på det tidspunket sunket ned til -25 grader, og vinden holdt seg på kuling.

Alt går saktere når det er veldig kaldt, så å stormsikre teltet var en tidkrevende jobb. Allikevel hadde vi en varm kveld inne i teltet,.

Etter rådføring med pappa, bestemte vi oss for å flytte oss ned til Iungsdalshytta. 12 km lenger ned i dalen. Tross at det var en kort dagsetappe, tok den lang tid, og vi var godt slitne når vi kom ned til hytta.

Vel nede på hytta kunne vi betrakte kaldværet på avstand. Når det er så kaldt er luften så klar. Ikke en sky på himmelen. Men oppe på høyfjellet så vi snøen ble blåst utfor fjellsidene, og alle fjellene fikk haler. Det ble ikke så mye fotografering i kaldværet. En grunn er at det ser ut som om det er påske. En annen grunn er at det krever tid og energi, og at kameraet holder en temperatur på -25 grader, som gjør det vanskelig å betjene.

Dagen etter gikk vi fra Iungsdalshytta opp opp opp til Bjordalsbu. Dette er bakken jeg hsr gruet meg til, men den var “piece of cake” i forhold til den fra Geiterygghytta opp til Kongshelleren. En halvtime etter Iungsdalshytta knakk jeg staven. I slik kulde blir alt sprøtt, og har lettere for å bli ødelagt. Heldigvis visste jeg hva jeg måtte gjøre, så 10 min senere fortsatte vi med en spjelket stav.

På Bjordalsbu møtte vi den andre friluftslivklassen fra Sogndal FHS, og ett par kompiser som var på guttetur. Alle lå værfast.

De to neste dagene gikk vi skikkelig på. Første dag til Sulevann, dagen etter til Fondsbu. Mellom Sulevann og Fondsbu skulle vi ned til Tyinkrysset for å hente en eske med mat. Men esken var ikke kommer. Den lå i en butikk 2,5 mil lenger øst. I Fjellvang.

Heldigvis kjente jeg presten i Vang, Ingebjørg. Hun var på vei til Oslo, men fikk ordnet med en venn som kunne kjøre maten opp til oss!

Vi gikk inn til Fondsbu, og satte dermed ny dagsrekord på 41km. Vel fremme fikk vi 4 retters middag og øl! Veldig veldig deilig. Takk til Solbjørg på Fondsbu!

Nå slapper vi litt av før vi fortsetter ferden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s